Wiele osób zmaga się z podniesionym poziomem cholesterolu, a zwłaszcza frakcji LDL. Gdy zaobserwujemy u siebie w wynikach morfologii przekroczenie dozwolonej normy, trzeba wprowadzić czym prędzej zdrowe odżywianie, czyli zrezygnować z żywności o wysokim poziomie przetworzenia. Jak wynika z obserwacji już po paru miesiącach od zastosowania prawidłowo zmodyfikowanej diety, a więc takiej która dostarcza wartościowych składników pokarmowych w odpowiednich proporcjach można liczyć na poprawę kiepskich wyników badań morfologicznych. Stosowanie diety antycholesterolowej ma więc niebagatelne znaczenie na poziom cholesterolu w krwi człowieka.
Ludziom u których cholesterol przekracza dozwoloną granicę, sugeruje się wdrożenie w życie konkretnych zmian, czyli między innymi zdrowego sposobu odżywiania, co umożliwi ochronę przed rozwojem groźnej w skutkach choroby miażdżycowej. Zdrowa dieta umożliwiająca redukcję cholesterolu polega na ograniczeniu spożycia produktów obfitujących w cholesterol, które zarazem spowodują przyrost dobrej jego frakcji, czyli HDL. Dieta ta jest zbliżona do diety krajów śródziemnomorskich, a więc bogata jest w ryby, warzywa i owoce oraz oliwę. Z menu eliminuje się czerwone mięso, podroby, tłuste wędliny typu parówki, boczek i salami. Zalecana jest również zupełna rezygnacja z masła, smalcu i twardych margaryn – produkty te obciążają wątrobę. Z nabiału zaś warto wykluczyć produkty typu tłusta śmietana, ser żółty i topiony a także pełnotłusty ser biały. Zdrowa dieta pozbawiona jest fast foodów, chipsów, jasnego chleba, alkoholu, ciastek, herbatników, tortów, ciast, chałwy czy lodów. istnieją za to niektóre substancje, które skutecznie redukują poziom cholesterolu, a mianowicie chodzi o kwas gama-linolenowy, karnitynę, lecytynę sojową oraz pyłek kwiatowy. Bardzo ważne jest także dostarczanie odpowiedniej ilości kwasów omega-3, które przyczyniają się do obniżenia zawartości trójglicerydów i cholesterolu LDL, a jednocześnie podnoszą cholesterol dobry, czyli HDL. Można je znaleźć między innymi w morskich rybach o dużej zawartości tłuszczu, jak również w oliwie i oleju.